Tips en tutorials

De capital_P_dangit functie

Geplaatst op: - Laatste aanpassing:

Wist je dat WordPress wordt geschreven met een hoofdletter P en dus niet als “Wordpress”? Als je erop let zul je het waarschijnlijk vaak verkeerd geschreven zien worden en dit vermoedelijk tot ergernis van sommige mensen want WordPress heeft hier iets op bedacht: namelijk de capital_P_dangit functie en zoals je uit de “dangit” in de naam kunt aflezen is dit ook wel een beetje humoristisch bedoelt.

Waarom bestaat de capital_P_dangit functie?

De capital_P_dangit functie was oorspronkelijk geïntroduceerd in WordPress versie 3.0 in 2010. Het idee erachter was om de consistentie in het gebruik van de naam “WordPress” te bevorderen. De officiële naam van het CMS is “WordPress” met een hoofdletter “P” Dit is een belangrijk aspect van de merkidentiteit van WordPress.

Ondanks deze duidelijke specificatie waren er veel gebruikers die de naam verkeerd schreven als “Wordpress” met een kleine “p”. Dit kan onbedoeld afbreuk doen aan de merkherkenning en de professionele uitstraling van de WordPress-community. Om deze reden werd de capital_P_dangit functie geïmplementeerd als een soort automatische correctie om ervoor te zorgen dat de juiste schrijfwijze werd gehandhaafd, zelfs als gebruikers de naam verkeerd typten.

Wat doet de capital_P_dangit functie precies?

De capital_P_dangit functie maakt gebruik van filters om tekst aan te passen voordat deze wordt weergegeven op de website. Dit filter wordt onder andere toegepast op titels, inhoud, reacties en widgets. Het controleert de tekst op de aanwezigheid van het woord “Wordpress” en als het woord wordt aangetroffen, wordt het automatisch gecorrigeerd naar “WordPress”.

De controverse rond deze functie

Hoewel de capital_P_dangit functie werd geïntroduceerd met goede bedoelingen – het handhaven van de merkidentiteit en consistentie – heeft het ook enige controverse veroorzaakt. Sommige ontwikkelaars en gebruikers vinden dat deze functie te betuttelend is en dat gebruikers het recht moeten hebben om hun tekst op hun eigen manier te schrijven, zelfs als dit afwijkt van de officiële merkrichtlijnen.

Bovendien heeft deze functie de aandacht gevestigd op bredere vragen over automatische tekstcorrectie en de implicaties ervan voor de vrijheid van meningsuiting en taalgebruik. Hoewel automatische correcties soms nuttig kunnen zijn, moeten ze met voorzichtigheid worden toegepast om de gebruikerservaring niet te schaden.

Hoe zet je de capital_P_dangit functie uit?

Wil je niet dat WordPress zich met de content bemoeit? Dan kun je de filters uitzetten, plaats de onderstaande regels in je code, bijvoorbeeld in het functions.php bestand.

remove_filter('the_title', 'capital_P_dangit', 11);
remove_filter('the_content', 'capital_P_dangit', 11);
remove_filter('comment_text', 'capital_P_dangit', 31);
remove_filter('widget_text_content', 'capital_P_dangit', 11);

Geef een reactie

Reacties zullen eerst worden gemodereerd, we publiceren je e-mailadres niet.