Hoe registreer ik een domeinnaam?
Geplaatst op: - Laatste aanpassing:

Ga je een nieuw project starten en wil je tijdens je zoektocht naar een naam alvast controleren of er een geschikte domeinnaam vrij is? In dit artikel gaan we het hebben over het registreren van domeinnamen, hoe het werkt, waar je op moet letten en waar je dit het beste kunt doen.
Waar registreer ik een domeinnaam?
Een domeinnaam registreer je bij een zogeheten registrar dit is een bedrijf (meestal een hostingprovider) die een registratieaanvraag kan doen bij de organisatie die de domeinnamen (de extensie) beheert. De beheerder van .nl domeinen is SIDN maar voor .shop domeinen is dit bijvoorbeeld GMO Registry. Er zijn vele duizenden registrars in de wereld en vele honderden domein extensies – welke domein extensies je kunt registreren variërt van registrar tot registrar.
Waar moet ik opletten?
Handelsnaam en merkenrecht
Je domeinnaam mag niet de handelsnaam of merkenrecht van een ander bedrijf schaden, let er dus op dat je een naam kiest die vrij is en waar geen handelsnaam aan verbonden is.
Betrouwbaarheid
Wanneer je een domeinnaam registreert wil je natuurlijk dat deze voor zolang als jij hem nodig hebt van jou is. Het is daarom belangrijk dat je deze registreert bij een bedrijf dat vertrouwen uitstraalt en niet van de een op de andere dag met de noorderzon vertrokken zal zijn. De locatie kan hierbij ook relevant zijn – denk aan geopolitieke situaties en andere wet en regelgeving in het land waar je het domeinnaam registreert.
De prijs
Een domeinnaam bestel en verleng je voor een jaar of enkele jaren vooruit, vermijd partijen die beweren dat je een maandelijks bedrag moet betalen want dat is doorgaans een vreemde gang van zaken (tenzij je een domeinnaam vanuit een derde partij huurt, een soort onderverhuur). Ook variëren de prijzen van registrar tot registrar, het kan dus lonen om te vergelijken, let daarbij ook op kortingsacties, vaak krijg je korting voor het eerste registratiejaar maar wat gebeurt er met de prijs de daarop volgende jaren?
Andere producten zoals webhosting
Je kunt je domeinnaam en webhosting bij verschillende partijen bestellen, mits je bij de DNS-records kan (een soort domein instellingen waar je bijvoorbeeld aangeeft op welke server je domein de website kan benaderen). Let op: dit vereist wat technische kennis op het gebied van DNS instellingen. Wil je het eenvoudig houden? Dan zou ik je aanbevelen dat je alles bij dezelfde partij onderbrengt, dan staat het vaak automatisch goed en anders kunnen zij je wel uit de brand helpen.
Zit ik aan een partij vast?
Over het algemeen niet. De meeste partijen maken het mogelijk dat je een domeinnaam verhuist, dit doe je met een verhuiscode die je vaak zelf kunt aanvragen vanuit de ‘mijn-omgeving’ of door contact op te nemen met de registrar. Let er wel dat er aan het verhuizen kosten kunnen zitten en dat vroegtijdig wisselen misschien zonde is wanneer het huidige registratiejaar nog een tijdje heeft. Bij de nieuwe partij betaal je weer voor een jaar vanaf het moment dat zij de naam in beheer nemen.
Welke partij raad jij aan?
Ik registreer mijn domeinnamen meestal bij mijn.host – een naar mijn ervaring betrouwbare Nederlandse partij met een ruime keuze aan domein extensies en lage prijzen. Als afsluiter zou ik je nog deze tips willen meegeven: kies een betrouwbare partij waarbij je de zekerheid hebt dat jij ook de eigenaar van het domein blijft en wil je het eenvoudig houden, registreer dan je domeinnamen bij dezelfde partij als waar je ook je webhosting afneemt.
Disclaimer: wij kunnen een kleine commissie ontvangen wanneer je op een link uit dit artikel klikt, hiermee ondersteun je WP vandaag en kunnen wij de deuren openhouden. Wij raden alleen producten en diensten aan die relevant zijn aan WordPress en waar wij zelf achterstaan.