Tips en tutorials

Tip: WordPress en VScode IntelliSense

Geplaatst op: - Laatste aanpassing:

Wanneer je met WordPress in de VScode (Visual Studio Code) editor werkt kun je handig gebruik maken van de IntelliSense functionaliteit om extra hulpmiddelen zoals automatisch aanvullen (code completion), parameter informatie en uitleg over code te krijgen. VScode heeft standaard ondersteuning voor JavaScript, TypeScript, JSON, HTML, CSS, SCSS en Less.

IntelliSense voor PHP

De IntelliSense van VScode heeft geen out-of-the-box ondersteuning voor PHP maar gelukkig bestaan er extensies die deze ondersteuning voor ons kunnen toevoegen, zoals PHP Intelephense van Ben Mewburn. Wanneer je deze extensie installeert en activeert zal je editor in staat zijn om PHP IntelliSense toe te passen, het kan nodig zijn om je VScode te herstarten.

IntelliSense voor WordPress

PHP Intelephense werkt ook voor WordPress mits de WordPress installatie te vinden is in je VScode workspace, oftewel; VScode kan de bestanden uit de WordPress installatie lezen doordat deze in het project te vinden zijn.

Screenshot WordPress IntelliSense in Visual Studio Code
Voorbeeld van IntelliSense op de WordPress wp_enqueue_style functie

IntelliSense zonder WordPress in de workspace

Het kan natuurlijk voorkomen dat je aan WordPress code werkt maar niet de hele WordPress installatie in je workspace hebt staan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je aan een losse WordPress of Gutenberg plugin werkt. VScode heeft dan moeite met het uitvoeren van IntelliSense en daarmee het herkennen van WordPress functies.

Screenshot WordPress IntelliSense error in Visual Studio Code
Voorbeeld van IntelliSense error zonder WordPress in de workspace

In het voorbeeld hierboven zie je nu “undefined function” – Intelephense probeert de informatie voor de wp_enqueue_style functie te zoeken maar kan deze niet vinden.

“Undefined functions” oplossen met stubs

De PHP Intelephense extensie heeft ook WordPress stubs, stubs kunnen gebruikt worden ter vervanging wanneer de echte informatie niet voor handen is. De WordPress stubs staan standaard uit maar je kunt ze aanzetten via Preferences > Settings > Extensions > Intelephense.

Onder het kopje “Intelephense: Stubs” zie je alle stub bestanden waar jouw Intelephense momenteel ondersteuning voor heeft.

Screenshot van WordPress Intelephense Stubs in Visual Studio Code

WordPress stubs toevoegen

Door onderaan deze lijst op “Add item” te klikken verschijnt er een keuzemenu waar je ook WordPress tussen zult vinden, je hebt hier geen aanvullende extensie voor nodig.

Geef een reactie

Reacties zullen eerst worden gemodereerd, we publiceren je e-mailadres niet.