Hosting
Tips en tutorials

WordPress installeren op SiteGround

Geplaatst op: - Laatste aanpassing:

In dit artikel laten we je zien hoe je WordPress eenvoudig installeert op SiteGround webhosting. De diensten van SiteGround zijn erg populair bij WordPress gebruikers vanwege de ondersteuning, optimalisaties en bijdragen aan het WordPress ecosysteem. Op onze SiteGround Deal pagina kun je meer over deze partij lezen en plaatsen wij kortingsacties wanneer deze bij ons bekend zijn.

1. Login bij SiteGround en maak een nieuwe site aan

Ga naar de SiteGround login pagina en login met je gegevens. Ga vervolgens naar het “Websites” tabblad en klik op “Add New Website”.

Wanneer je nog een domeinnaam moet registreren dan kun je dit op deze plek doen door te klikken op “New domain” en te zoeken naar de door jou gewenste domeinnaam, wanneer je al een domeinnaam hebt, selecteer je “Existing domain” en wil je alleen iets testen dan kun je kiezen voor “Temporary domain” en eventueel op een later moment de juiste domeinnaam toevoegen.

Kies hier de optie die bij jouw situatie past en vul indien nodig de domeinnaam in die je wilt gaan gebruiken.

2. Geef aan dat je WordPress wilt installeren

Op de volgende pagina krijg je 2 opties aangeboden; het maken van een nieuwe site of het migreren van een bestaande site.

Heb je een bestaande site bij een andere hostingpartij en wil je deze verhuizen? Kies dan voor “Migrate Website”. Vervolgens kun je kiezen of je de migratie zelf wilt uitvoeren door de “SiteGround Migrator”* plugin te gebruiken of dat je hem laat uitvoeren door een team van SiteGround, laatstgenoemde worden wel kosten voor in rekening gebracht.

* Let op: met de SiteGround Migrator plugin kun je geen localhost en hele multisites verhuizen, losse sites uit een multisite zijn wel mogelijk.

Wij kiezen in dit artikel voor “Start New Website”.

Hierna laat SiteGround je kiezen welk systeem je wilt installeren. Wij kiezen hier voor “WordPress”. Mocht je van plan zijn een webshop te bouwen met WordPress dan kun je ook kiezen voor WooCommerce, je krijgt dan een WordPress installatie met de WooCommerce e-commerce plugin voorgeïnstalleerd.

Vervolgens typ je het e-mailadres en wachtwoord dat je wilt gebruiken voor je WordPress beheerdersaccount. Wanneer je dit dit gedaan hebt en tevreden bent klik je op “Continue”.

3. Selecteer extra functionaliteiten (optioneel)

Je krijgt nu een scherm te zien waarbij je extra diensten kunt afnemen, deze zijn optioneel. Ga verder door op “Finish” te klikken.

4. Site aangemaakt

Je ziet nu als het goed is een laadscherm dat aangeeft dat je site aangemaakt wordt dit kan een paar minuten duren. Wanneer de installatie geslaagd is zul je op een “You Are All Set!” pagina uitkomen, het beeld wat je op deze pagina ziet is afhankelijk van de keuze die je bij stap 1. van deze uitleg gemaakt hebt. Kies hieronder voor de optie die bij jou situatie past.

Optie 1. Tijdelijk domein of domeinnaam gekocht via SiteGround

Heb je gekozen om een domein te kopen via SiteGround of om een tijdelijk domein te gebruiken? Dan is je site meteen actief, klik op “Log in admin” om naar het login scherm te gaan.

Optie 2. Bestaande domeinnaam koppelen

Heb je in de eerste stap gekozen voor “Existing Domain” dan moet je nog de DNS instellingen goed zetten bij de partij waar jij je domein hebt registreert. Gebruik hiervoor de adressen (nameservers) die je bij “Point Your Domain” ziet staan.

Wanneer je dit hebt gedaan en je domeinnaam in werking ziet door hem in de adresbalk in te typen. Kun je verder gaan door /wp-admin achter het adres te zetten.

5. Kies een thema en plugins

Wanneer je voor het eerst inlogt met de inloggegevens uit stap 2. kom je op een configuratiescherm van SiteGround terecht. Klik op “Start Now” om te beginnen aan deze laatste stappen. SiteGround helpt je met het opzetten van je website door een aantal zelfgekozen plugins en thema’s aan te bieden je kunt deze stappen ook overslaan.

Allereerst kun je kiezen voor een thema, wanneer je dit hebt gedaan klik op “Next” om verder te gaan.

Vervolgens biedt SiteGround een aantal functionaliteiten aan, “Contact Form” staat alvast geselecteerd omdat de meeste sites één of meerdere contact formulieren hebben. Selecteer de functionaliteiten die jij nodig gaat hebben en klik op “Next”.

En vervolgens nog een aantal handige tools, ik raad je aan om in ieder geval “Google Analytics” en “Optimize for SEO” te kiezen omdat deze tools de vindbaarheid van je website zullen verbeteren. Je kunt deze uiteraard ook achteraf nog installeren, activeren en deactiveren.

6. Klaar voor gebruik!

Gefeliciteerd! Je nieuwe website is klaar voor gebruik.


Disclaimer: wij kunnen een kleine commissie ontvangen wanneer je op een link uit dit artikel klikt, hiermee ondersteun je WP vandaag en kunnen wij de deuren openhouden. Wij raden alleen producten en diensten aan die relevant zijn aan WordPress en waar wij zelf achterstaan.

Gerelateerd

Geef een reactie

Reacties zullen eerst worden gemodereerd, we publiceren je e-mailadres niet.