WordPress SEO
Geplaatst op: - Laatste aanpassing:

Als je een website hebt wil je natuurlijk dat deze goed gevonden kan worden, hoe zorg je ervoor dat je website hoger in Google komt en dus meer bezoekers je website weten te vinden? In dit artikel gaan we het hebben over WordPress SEO (Search Engine Optimisation) oftewel zoekmachine optimalisatie. Na het lezen van de praktische tips in dit artikel heb jij alle handvatten om ervoor te zorgen dat jouw WordPress website beter gevonden kan worden.
Inhoudsopgave
- Wat is SEO en waarom is het belangrijk?
- De beste WordPress SEO plugins
- WordPress SEO checklist
- Tools
- Tot slot
Wat is SEO en waarom is het belangrijk?
Er zijn meer dan een miljard websites op het internet en daarmee is het aanbod (en concurrentie) dus groot. Hoe zorg je ervoor dat je toch gevonden kunt worden door zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo? Nou – dit doe je door ervoor te zorgen dat deze zoekmachines je website goed begrijpen én waarderen. Hiervoor letten we op de wegingsfactoren van zoekmachines en dit verbeterproces heet Search Engine Optimisation afgekort; SEO. Overigens verbeteren we onze websites niet alleen voor zoekmachines, de wegingsfactoren zijn er zodat kwalitatief sterke en relevante websites als eerste gevonden worden. Dit is dus van belang voor de zoekmachine maar ook voor de bezoeker van de website.
Leestip: In dit artikel lees je hoe we WordPress websites kunnen optimaliseren, maar we hebben ook een artikel geschreven over de SEO wegingsfactoren dus zorg dat je deze leest als je meer wilt weten over het score mechanisme van zoekmachines.
De beste WordPress SEO plugins
Op het gebied van SEO zijn er heleboel WordPress plugins. De top 4 op dit moment bestaat uit: All in One SEO, Rank Math SEO, Yoast SEO en SEOPress. AIOS en Yoast SEO zijn de populairste met respectievelijk 3 miljoen en 5 miljoen actieve installaties.
Toch is mijn persoonlijk favoriet; SEOPress – met “slechts” 200.000 actieve installaties een stuk minder populair. Maar mijn favoriet omdat ik vind dat ze op een nette manier integreren met WordPress, ze wijken niet te veel af van de WordPress look & feel en de plugin heeft alle functionaliteiten die ik van een SEO plugin verwacht.
Welke van de eerder genoemde plugins je ook kiest; ze hebben allemaal goede beoordelingen, veel installaties en dragen bij aan SEO. Dus kies gerust de plugin waar je eigen voorkeur naar uitgaat.
WordPress SEO checklist
Zoekmachine zichtbaarheid
Een standaard optie binnen WordPress is de zoekmachine zichtbaarheid. Met deze optie kunnen site eigenaren aangeven dat ze liever niet hebben dat de site geïndexeerd wordt door zoekmachines, ik zeg bewust liever want het is geen garantie dat zoekmachines je verzoek honoreren. Deze optie wordt voornamelijk gebruikt wanneer je nog niet wilt dat je site beschikbaar is voor het grote publiek.
Wil je wel dat mensen je website kunnen vinden? Zorg dan dat deze optie niet per ongeluk aanstaat. Je kunt deze optie vinden onder Instellingen > Lezen.

Duidelijke permalinks
Wanneer je WordPress net geïnstalleerd hebt, is de kans groot dat de adresbalk bij pagina’s die je bezoekt er ongeveer zoals dit uitziet:
mijnwebsite.nl/?p=123.
Het nadeel van deze structuur is dat we vanuit de URL (permalink) niet kunnen achterhalen waar deze pagina overgaat. We kunnen dit verbeteren door duidelijke en “SEO vriendelijke” permalinks te gebruiken, bijvoorbeeld:
mijnwebsite.nl/spellen/bordspellen
De permalink geeft ons nu informatie. We kijken naar spellen en specifiek naar de bordspellen. Door duidelijke permalinks te gebruiken helpen we onze bezoekers én verhogen we de kans dat we een goede positie in de zoekresultaten van zoekmachines krijgen.
Je kunt de structuur van de permalinks veranderen bij Instellingen > Permalinks kies vervolgens voor de optie “berichtnaam”.

Tip: zorg er ook voor dat de onderdelen in je permalink ook echt bestaan dus één niveau boven onze bordspellen pagina vinden we de spellen hoofdpagina waar we een overzicht van alle spellen zien.
Website adres met of zonder www
Websites kunnen met of zonder www beginnen, dus wpvandaag.nl (zonder www) en www.wpvandaag.nl (met www) zijn allebei mogelijk. Belangrijk is wel dat je een keuze maakt. Doe je dit niet, dan dan heb je in feiten voor iedere pagina 2 versies. Zoekmachines kunnen dit zien als “dubbele content” omdat beide varianten dan geïndexeerd kunnen. Websites met “dubbele content” of content dat ergens anders al bestaat, bijvoorbeeld een andere site, scoren een stuk slechter.
Overigens betekent dit niet dat je bezoekers je website alleen met of zonder www kunnen benaderen – wanneer je in WordPress aangeeft wat je voorkeur heeft zal de andere variant meestal automatisch naar de voorkeursvariant wijzen. Al is dit wel goed om even te controleren. Je kunt je voorkeur opgeven bij Instellingen > Algemeen.

Welke variant is beter voor SEO?
Het maakt voor de SEO niet uit welke variant je kiest.
HTTPs (SSL)
HTTPs zorgt ervoor dat de connectie tussen de bezoeker en de server versleuteld (encrypted) is. Dit kun je bij websites herkennen door het groene slotje in de adresbalk of doordat er https voor het adres staat. Het is essentieel wanneer je gebruikers laat inloggen of laat betalen op je website maar het voegt eigenlijk bij alle websites vertrouwen en veiligheid toe. Dit maakt dat je bij zoekmachines beter scoort wanneer je gebruik maakt van HTTPs.
HTTPs werkt op basis van een SSL (Secure Sockets Layer) certificaat. Nagenoeg alle bekende webhosting partijen bieden tegenwoordig SSL aan, er zijn verschillende gradaties en daarmee prijsklassen, maar meestal is er ook een gratis variant op basis van Let’s Encrypt. Deze kun je vaak zelf activeren vanuit de ‘mijn-omgeving’ van de webhosting partij, kun je dit niet vinden? Neem dan contact met de hostingpartij op.
Tip: Wanneer je als bedrijf met persoonsgegevens werkt is het raadzaam te kijken naar een uitgebreider SSL certificaat.
Mobiele weergave
Tegenwoordig consumeren we het internet ook op onze mobiele apparaten, in het openbaar vervoer, in de wachtkamer van de huisarts, in het vliegtuig enzovoorts. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je website ook geschikt is voor mobiele apparaten (of nog beter, alle resoluties). Doordat er zoveel mensen het internet vanaf hun telefoon gebruiken vinden zoekmachines het dan ook belangrijk dat je website geschikt is voor mobiele apparaten. Bezoek je eigen website dus eens vanaf je telefoon en stel je zelf de vraag: “Zou ik deze website als prettig ervaren?” en vraag dit ook eens in je eigen vrienden- en familiekring.
Daarnaast heeft Google ook een eenvoudige online tool “Mobile Friendly Test” waarmee je kunt controleren of zij vinden dat je website geschikt is voor mobiele apparaten.

Verderop in dit artikel gaan we het hebben over de Google Search Console, deze tool kan je helpen met het vroegtijdig opsporen van problemen op o.a. mobiele apparaten.
Website snelheid
Volgens Google’s eigenzeggen is de laadtijd van websites al sinds 2010 onderdeel voor het bepalen van je SEO score en in 2018 hebben ze daar nog een schepje bovenop gedaan met de “Speed Update” waardoor de laadtijd ook een bepalende factor is voor de zoekresultaten op mobiele apparaten. Maar SEO is niet de enige reden waarom je moet zorgen dat je website een snelle laadtijd heeft, er is namelijk heel veel onderzoek gedaan naar de impact van een trage website op bijvoorbeeld conversie. Enkele voorbeelden:
- De BBC verloor 10% van hun gebruikers voor elke extra seconde die hun site nodig had om te laden
- Furniture Village ondervond dat een 20% vermindering van de laadtijd zorgde voor een 10% hogere conversie
Het is dus niet zo gek dat zoekmachines zoals Google, laadtijd meenemen in het bepalen van de SEO score. Wat kunnen we als WordPress gebruikers doen om de laadtijd van onze websites te verbeteren?
Mediabibliotheek en bestanden
Let op de bestanden die je upload. Maak je gebruik van foto’s let dan op het formaat waarop je ze nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een foto op je website staan van 600 x 400 upload dan geen foto van 2400 x 1600. Het klopt dat WordPress meestal nog een aantal formaten genereert binnen de mediabibliotheek maar wees je er dan bewust van dat deze instelling gewijzigd kan zijn door de ontwikkelaars van je thema en dat je het juiste formaat kiest op de plekken waar je de foto gebruikt. Door bijvoorbaat op formaat te letten gebruik je minder webruimte en maak je minder snel fouten.
Ook loont het om kritisch te kijken naar de bestandsgrootte van je bestanden. Een foto van meer dan 1MB is te zwaar. Je kunt natuurlijk je bestanden vooraf comprimeren met online tools maar dit vereist wel enige discipline. Er zijn goede WordPress plugins beschikbaar die dit automatisch voor je kunnen doen wanneer je een bestand upload, twee voorbeelden zijn: WP Smush en Imagify.
Beperk de hoeveelheid plugins
Het is één van de grote voordelen in WordPress; de enorme hoeveelheid plugins, maar wist je dat dit ook verkeerd uit kan pakken? Doordat iedereen een plugin kan ontwikkelen is er veel verschil in kwaliteit – maar zelfs wanneer je alleen kwalitatief goede plugins gebruikt, moet je niet vergeten dat iedere plugin code introduceert en daarmee voor vertraging van je website kan zorgen. Wees dus kritisch wanneer en welke plugins je gebruikt.
Sitemaps
Een sitemap is een overzicht van linkjes naar alle pagina’s en andere content typen op jouw website. Vaak bevat een sitemap ook extra informatie zoals wanneer een pagina is aangemaakt of voor het laatst is bijgewerkt. Een sitemap maakt het voor zoekmachines eenvoudiger alle pagina’s op je website te vinden. WordPress heeft sinds versie 5.5 een standaard sitemap welke je meestal kunt benaderen door /wp-sitemap.xml direct achter de URL te zetten.
De standaard WordPress sitemap is alleen erg beperkt en heeft weinig opties, waardoor ik zou aanraden dat je de sitemaps van een WordPress SEO plugin gebruikt, eerder in dit artikel hebben we een aantal voorbeelden gegeven van geschikte SEO plugins.
Backlinks
Links vanaf andere sites naar onze site noemen we “backlinks”. Deze links zijn interessant, voornamelijk wanneer ze vanaf sites met veel bekendheid en een grootpubliek komen. De crawlers van zoekmachines kunnen deze links volgen en op die manier bij onze site uitkomen, doordat een site met veel autoriteit naar ons verwijst wordt er meerwaarde aangegeven. Het is het mooiste wanneer je website op een organische manier backlinks weet te genereren, dus schrijf waardevolle content en de backlinks zullen volgen.
Je kunt natuurlijk ook zelf voor een vorm van backlinks zorgen dat je nieuwe content op je website te delen via social media kanalen als Facebook, Twitter en Instagram. Het effect hiervan op SEO zal beperkt zijn gezien deze websites vele miljoenen links per dag hebben, maar op deze manier kunnen bezoekers je website direct vinden en zoekmachines je pagina’s eerder indexeren.
SEO vriendelijke content
Om in de zoekmachines gevonden te worden moet je website natuurlijk inhoud oftewel “content” hebben. Hoe meer pagina’s hoe beter want iedere pagina vormt een mogelijke ingang in de zoekresultaten. Dit betekent niet dat je dan maar gewoon zoveel mogelijk pagina’s moet aanmaken want kwaliteit is belangrijk. Ben je gepassioneerd over een onderwerp? Dan groeit je website vanzelf.
Paginatitel
Een sterke paginatitel is essentieel voor het succes van je artikel, kies daarom een titel die:
- Direct duidelijk maakt waar het over gaat
- Uniek is en niet al ergens anders op je website voorkomt
- Interessant is om op te klikken
- Maximaal 160 karakters lang is
- Liefst anders is dan de titels van concurrerende websites
Kopteksten
Zorg ervoor dat je in je teksten koppen ook wel “headings” genoemd gebruikt. En hanteer daarbij de volgende regels:
- Een pagina mag altijd maar één
<h1>
tekst hebben - Probeer wat van de keywords waarop je gevonden wilt worden in je koppen te gebruiken
- Houd je aan de volgorde regels van koppen, h1 gevolgd door h2, weer gevolgd door h3 enzovoorts. Zie het voorbeeld hieronder van een logische koppen structuur:
<h1><h1>
<h2></h2>
<h3></h3>
<h4></h4>
<h2></h2>
<h3></h3>
Afbeeldingen
Een verhaal met alleen tekst kan al snel saai overkomen. Afbeeldingen kunnen een verhaal prettiger te lezen en te begrijpen maken. Maar hoe begrijpen zoekmachines afbeeldingen precies?
Voor een zoekmachine is het lastig te weten waar een afbeelding overgaat, maar we kunnen ze daar een handje bij helpen. Door onze afbeeldingen te omschrijven via een title
of alt
tekst kunnen we de zoekmachine informatie geven.

Een andere voordeel is dat de voorleessoftware van mensen met visuele beperking de alt tekst kunnen lezen.
Lopende tekst
- Maak je artikelen lang genoeg
- Gebruik de zoektermen waarop je gevonden wilt worden in je teksten
- Gebruik interne links indien mogelijk
Met interne links geef je aan dat de inhoud van je artikel relevant is met de rest van de site, daarnaast worden deze gevolgd door de crawlers van zoekmachines waardoor pagina’s makkelijker en sneller geïndexeerd kunnen worden.
SEO plugin gebruiken
In het onderdeel “De beste WordPress SEO plugins” hebben we besproken welke SEO plugins er zijn. Wanneer je één van de genoemde plugins hebt geïnstalleerd (installeer nooit meerdere SEO plugins) is het goed mogelijk dat je nog een installatie wizard krijgt waar je een aantal voorkeuren kunt opgeven. Je kunt deze stappen naar eigen inzicht doorlopen, ze zijn eenmalig en op een later moment nog te wijzigen.
Maar wat niet eenmalig is – is het verbeteren van je website en content, want om goed te blijven scoren ten opzichten van de concurrentie, moet je wel wat werk verzetten. Wanneer je een nieuw bericht, pagina of ander content type aanmaakt of bewerkt, zul je onderaan een aantal extra opties en informatie van de door jou gekozen SEO plugin vinden. In ons voorbeeld hieronder is dit SEOpress maar de andere plugins hebben een soortgelijk venster.

De SEO plugin geeft je iedere keer informatie en tips hoe je de content kunt verbeteren. Het is je doel om zoveel mogelijk punten af te vinken of in het geval van SEOpress, groen te krijgen. Neem de adviezen van de plugins ter harte want je kunt er vanuit gaan dat er veel tijd is gestoken in het volgen van de SEO “best practices”.
Google Analytics
Je wilt natuurlijk weten hoeveel bezoekers erop je site komen, hoe je website presteert en wat je kunt verbeteren. Dit kun je meten met een statistieken tool zoals Google Analytics. Hoewel er alternatieven zijn is Google Analytics is veruit de bekendste en meeste gebruikte. Het is gratis* te gebruiken en alle eerder beschreven WordPress SEO plugins hebben invoervelden voor de tracking code wat de integratie vereenvoudigt. De tracking code is overigens een stukje JavaScript code wat je op website zet, wanneer iemand op je website komt zal deze code gebruiksinformatie naar Google sturen zodat jij statistieken kunt zien.
* Je denkt misschien gratis? Jaja… en je hebt gelijk, Google verzamelt graag data, niet in de laatste plaats omdat Google Search erop gebouwd is. Wees erop gerust dat er geen persoonsgegevens verzamelt worden – je kunt Google data daarnaast ook anonimiseren.
Je site toevoegen aan Google Analytics
Ga naar Google Analytics en login met je Google account (of maak er een aan) en klik vervolgens op “Meting starten”.

Doorloop vervolgens de stappen en maak een account aan. Het maakt niet uit wat je bij “Accountnaam” invult, dit kan bijvoorbeeld de naam van je organisatie zijn. Bij “Propertynaam” vul je de naam van je website in. Wanneer je alles hebt ingevuld en akkoord bent gegaan met de voorwaarden is je account direct actief. Je wordt nu gevraagd een platform te kiezen, gezien wij WordPress gebruiken kiezen we voor “Web”, vul vervolgens het adres van de website in en de naam van je website en rond het af door de knop “Stream maken” te klikken.
Je hebt nu een “stream” aangemaakt wat betekent dat we nu een plek hebben om gebruiksinformatie van onze website naar toe te “streamen”. Je ziet als het goed is nu een “Metings-ID” op de pagina staan, houd deze pagina nog even open want deze informatie gaan we zometeen nodig hebben.
Optie 1: Google Analytics activeren vanuit een SEO plugin
Met het “Metings-ID” kunnen we naar onze WordPress SEO plugin gaan en de plugin vertellen dat het deze stream moet gebruiken om data naar te versturen. In ons voorbeeld gebruiken we opnieuw SEOPress maar andere plugins hebben een soortgelijke werkwijze. Ga terug naar de WP-admin en vervolgens naar SEO > Analytics vanuit het menu aan de linkerkant. Vul hier bij “Enter your measurement ID” de G-XXXXXX
code in en zorg dat het vinkje bij “Enable Google Analytics Tracking” aanstaat, sla de wijzigingen vervolgens op.
Optie 2: De Google Analytics toevoegen aan de code van je website
Het is ook mogelijk om de tracking code zelf in de code te zetten. Ga hiervoor naar “Tag instructies bekijken” op de openstaande pagina. Kies voor “Handmatig installeren”, kopieer de gegeven code en zet deze in code tussen de <head></head>
tags van je website. Zorg dat je deze wijziging ook live hebt staan.
Klaar!
Gefeliciteerd, je hebt nu Google Analytics geactiveerd en kunt het nu gebruiken om statistieken te zien. Hoewel GA ook een real-time onderdeel heeft zul je de meeste data pas na 24 uur kunnen zien.
Google Search Console
Naast Google Analytics heeft Google nog een tool voor website beheerders genaamd Google Search Console. Met deze tool kun je het zoekverkeer en de prestaties van je website meten, zien met welke zoekopdrachten bezoekers je site vinden, ontvang je informatie wanneer er problemen zijn met het indexeren van je site en kun je handmatig sitemaps indienen zodat de pagina’s van je website sneller opgenomen worden in Google.
Je site toevoegen aan Google Search Console
Ga naar Google Search Console en login met je Google account (of maak er een aan).
Wanneer dit je eerste website binnen de GSC is krijg je een keuzemenu te zien waarbij je het webadres van je website kunt invullen, hierbij kun je kiezen uit “Domein” en “URL-voorvoegsel”. Is dit niet je eerste website in de Google Search Console? Ga dan in de linkerbovenhoek naar het uitklapmenu en klik daar op “Property toevoegen” je komt dan op hetzelfde keuzemenu uit. Omdat de “Domein” optie ervoor zorgt dat alle protocollen (http/https) en subdomeinen meegenomen worden, raden we je aan dat je deze optie gebruikt. Vul nu het adres van je website in, zonder http(s) en www, dus bijvoorbeeld mijnwebsite.nl en klik op “Doorgaan”.

Je zult nu een korte laadbalk zien en vervolgens zie je een nieuwe popup met daarin wat instructies voor DNS verificatie van de site. Google wilt hiermee voorkomen dat andere mensen de site aan GSC kunnen toevoegen en daardoor statistieken kunnen zien of instellingen kunnen veranderen.

Login bij de leverancier van je domeinnaam en ga daar naar de DNS instellingen van je website. Volg vervolgens de instructies in popup voor het toevoegen van een TXT of CNAME record. Deze records zijn overigens nodig zodat Google tijdelijk de eigendom kan verifiëren, je kunt ze na verificatie weer verwijderen of laten staan. Lukt het niet? Vraag de leverancier van je domeinnaam hierbij te helpen of wissel naar de “URL-voorvoegsel” methode en probeer het via die methode.
Wanneer je de DNS instellingen hebt gewijzigd klik je op de knop “Verifiëren”. Je ziet opnieuw een korte laadbalk en vervolgens een bericht of de verificatie wel of niet geslaagd is. Mocht het niet meteen lukken dan kan het komen doordat het soms even duurt voordat de DNS wijziging is doorgevoerd, probeer het in dat geval een uurtje later nog eens. Gelukt? Dan kun je vanaf de Google Search Console gebruiken om de prestaties en statistieken van je site in te zien, je website verder te verbeteren en pagina’s sneller te laten indexeren of zelfs te verwijderen uit Google. Net als bij Google Analytics kan het even duren voordat je data ziet, Google moet namelijk eerst de gegevens verwerken.
Tools
Heb je nalezen van dit artikel de smaak te pakken en wil je kijken waar je nu staat en wat er nog verbetert kan worden? Met de onderstaande tools kun je dit controleren. De gegeven adviezen kunnen wel technisch van aard zijn en vereisen soms aanpassingen aan de code dan wel server.
Tot slot
Ik hoop dat dit artikel je zal helpen met het SEO optimaliseren van je website. Er zijn ook verbeteringen die je kunt maken vanuit de technische kant (zie o.a. de aanbevelingen uit de hierboven genoemde tools). Wij zullen hier binnenkort een artikel over schrijven. Bedankt voor het lezen en heb je vragen stel ze gerust hieronder. 🙂